15-07-04

goed nieuws

Wat zou je denken van wat goed nieuws voor de verandering? Iets om te overwegen wanneer je in een mensen-deugen-voor-geen-cent-stemming bent? Een uitdrukking die we vaak horen is : ‘je kunt niemand meer vertrouwen.’ Dokters en politici en winkeliers en vertegenwoordigers. Ze zijn er allemaal op uit om je uit te kleden, nietwaar?

Dat is niet noodzakelijk het geval.

Een man die Steven Brill heet testte de theorie. In New York, bij taxichauffeurs. Brill deed zich voor als een welgestelde buitenlander die weinig Engels sprak. Hij stapte her en der in New York in enkele tientallen  taxi’s om te zien hoeveel taxichauffeurs hem zouden bedriegen. Zijn vrienden voorspelden dat de meesten op een of andere manier van hem zouden profiteren.

Eén van de zevenendertig chauffeurs bedroog hem. De rest bracht hem recht naar zijn bestemming en bracht het juiste bedrag in rekening. Een aantal weigerde hem mee te nemen als hij slechts enkele stratenblokken verderop hoefde te zijn, en stapte zelfs uit de taxi om hem te wijzen hoe dichtbij hij al was. Het meest ironische was dat verscheidene chauffeurs hem waarschuwden dat New York vol geboefte zat en dat hij voorzichtig moest zijn.

Je zult steeds verhalen lezen over oneerlijkheid en corruptie, over politieagenten die liegen en stelen. Laat je niet misleiden. Ze zijn nieuws omdat ze uitzondering zijn. Het bewijsmateriaal wijst erop dat je veel meer mensen kunt vertrouwen dan je denkt. En dat veel mensen dat geloven. Een recent onderzoek door de Gallup-organisatie wijst uit dat 70 procent van de mensen gelooft dat de meeste mensen meestal te vertrouwen zijn.

Wie zegt dat mensen voor geen cent deugen? Wat is dat voor kletspraat?

 (uit het boek ‘alles wat ik beslist moet weten heb ik op de kleuterschool geleerd’,van Robert Fulghum  uit 1986)


23:07 Gepost door dirkberckvens | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

de foto de man op de foto: albert einstein
wie de foto heeft gemaakt is me niet bekend

Gepost door: dirk | 15-07-04

angst het bewijs dat amerkia leeft in een illusie van angst

Gepost door: bert V. | 17-07-04

bewijs? 't is eerder een illustratie

Gepost door: dirk | 25-07-04

De commentaren zijn gesloten.